علت ایجاد لک صورت چیست؟ سریع ترین راه درمان آن

دلایل لک صورت چیست؟ راه های درمان آن کدام است؟

لک صورت یکی از مواردی است که زیبایی صورت را بسیار کم رنگ می کند. در برخی موارد لکه های قهوه ای صورت باعث از بین رفتن اعتماد به نفس فرد شده و در نتیجه تبدیل به افسردگی می شود. درمان لک صورت راه های مختلفی دارد که از طریق روش های پزشکی و معتبر بدون هیچ گونه عوارضی صورت می گیرد، برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

فاین فیس
فاین فیس

لک قهوه ای صورت

داشتن پوستی صاف و زیبایی معیاری است که همه ی ما انسان ها داریم، پوستی که هیچ گونه لک، زخم، ترک، چین و چروکی نداشته باشد. برای چین چروک صورت می توان از تزریق بوتاکس به کمک پزشک متخصص در زمینه  کمک گرفت اما برای از بین بردن لک صورت ابتدا باید با نوع آن مشخص شویم سپس از دکتر مشورت بگیریم و برای درمان اقدام نماییم.

منظور از لک پوستی چیست؟

لک صورت یک نوع عارضه پوستی است که به دلایل مختلف اعم از آسیب‌های ناشی از نور خورشید، ماه گرفتگی، لک‌های ناشی از بارداری یا بیماری، لک صورت با منشاء ژنتیکی و ... ایجاد می شود. لک‌های پوستی طیف وسیعی از عارضه‌های پوست را دربر می‌گیرند و می‌توان گفت از شایع‌ترین بیماری‌ها و مشکلات پوستی محسوب می‌شوند. لک‌های پوستی به صورت مادرزادی با نوزاد متولد نمی‌شوند، بلکه دراثر عوامل مختلف روی پوست تشکیل شوند.

تفاوت انواع لک های پوست صورت

تفاوت لک های صورت

 
 

کک و مک ها

لکه های پیری یا لکه‌های ناشی از نور خورشید

خال ها

ساختار لکه های چندگانه، صاف، کوچک و به رنگ قهوه ای روشن لکه های قهوه ای بزرگ و با حاشیه مشخص لکه های قهوه ای صاف تا اندکی برآمده
علت بروز لک ژنتیک و قرار گیری در معرض نور خورشید قراری گیری در معرض نور خورشید رشد دسته ای سلول های پوستی
اندازه ۱ تا ۲ میلی متر کمتر از ۶ میلی متر ۲ میلی متر یا بیشتر
گروه سنی می توانند در کودکان و افراد بالغ پدیدار شوند در افراد مسن ظاهر می شوند از هنگام تولد وجود داشته یا در نوجوانی بروز می دهند
افراد مستعد افراد دارای پوست روشن همه افراد با هر نوع رنگ پوستی مستعد ابتلا هستند همه افراد با هر نوع رنگ پوستی مستعد ابتلا هستند
تغییرات فصلی معمولا در زمستان محو می شوند معمولا به همان اندازه باقی می مانند امکان دارد پایدار بوده یا رفع شوند

علت ایجاد لک های قهوه ای در صورت

  1. مسدود شدن منافذ پوست با سلول‌‌های مرده و چربی زیاد
  2. ژنتیک فرد
  3. تغییرات هورمونی
  4. استرس و فشارهای روحی و روانی
  5. تغذیه
  6. عفونت‌‌ها
  7. قرار گرفتن زیاد در معرض نور افتاب

انواع لک پوست صورت

لکه های افلایدز (Ephelides)

  • لکه های افلایدز (Ephelides)

لکه هایی که به علت قرارگیری در معرض نور خورشید بر روی صورت ایجاد می شوند. این لکه ها به رنگ قهوه ای روشن هستند و با شروع زمستان ناپدید می شوند.

  • لکه های لنتیجین (Lentigine)

لک های پیری با تعدادی از نام ها من جمله لکه های خورشید، لنتیجن ها و لکه های کبدی شناخته شده اند. اکثراً این لک صورت به نوعی از بیماری زمینه ای کبد ربط داده میشوند ولی اینطور نیست. در واقع، این رنگ قهوه ای و هموار پوست که معمولاً بعد از ۴۰ سالگی پدید می آید، بطور مستقیم به قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول دوران کودکی و جوانی مرتبط است.

  • ملاسما

ملاسما یک ناحیه‌ی تیره بوده که بر روی صورت و در نزدیکی گونه‌ها و پیشانی ایجاد می‌شود. این عارضه در بارداری و یائسگی بسیار شایع است چراکه تغییرات هورمونی تأثیر زیادی بر آن خواهند داشت. در اثر این تغییرات، ملانوسیت ها تحت تأثیر قرار گرفته و بخش‌هایی از صورت را تیره می‌کنند. معمولاً زمانی که فرد در معرض نور شدید خورشید قرار می‌گیرد این عارضه بدتر می‌شود.

  • لکه‌های ایجاد شده در اثر نور خورشید

لکه‌های ناشی از نور خورشید معمولاً در افرادی با پوست بسیار روشن یا بسیار تیره که برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند ایجاد می‌شوند. این عارضه بیشتر در بخش‌هایی از بدن مثل کف دست، صورت و گردن دیده شده و بروز آن معمولاً در سنین بالای 40 سال است ولی در افراد جوان‌تر نیز دیده می‌شود.

لکه‌های کم رنگ و سطحی را می‌توان با لایه برداری 2 هفته یک بار پوست از بین برد. زمانی که این لکه‌ها بیشتر باشند بهتر است با مراجعه به متخصص پوست بهترین روش درمانی را انتخاب کنید. این امر اهمیت زیادی خواهد داشت چراکه اگر این لکه‌ها بر روی پوست شما زیاد باشند در خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پوست قرار خواهید داشت و متخصص پوست می‌تواند وجود این ریسک برای شما را بررسی کند. استفاده از کرم‌های سفید کننده می‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای شما باشد ولی روش‌های زیبایی مثل لیزر، پالس لایت و لایه برداری نیز می‌توانند نتایج خوبی را به همراه داشته باشند.

  • لکه‌های قرمز پوستی (درماتیت)

درماتیت به شکل لکه‌های قرمز رنگی بر روی پوست بروز پیدا می‌کند و می‌تواند نشانگر وجود آلرژی پوستی باشد. این عارضه پس از مصرف غذاهای حساسیت زا مثل میگو، توت فرنگی و بادام زمینی و یا استفاده از محصولات موضعی مثل کرم، عطر و مواد آرایشی و یا تماس با برخی از اشیا مثل دستبند یا گردنبند، منجر به قرمز شدن و خارش پوست می‌شود.

  • پیتیریازیس (مایکوزیس)

لکه‌های سفید روی پوست که به آن‌ها پیتیریازیس گفته می‌شود در اثر عفونت با نوعی قارچ ایجاد می‌شوند. با گذشت زمان این عارضه در پوست منتشر خواهد شد. فرد معمولاً در ساحل به این عفونت مبتلا نمی‌شود ولی پس از برنزه شدن پوست این لکه‌های سفید راحت‌تر دیده می‌شوند. علت بروز این عارضه نوعی قارچ است که در تعداد کنترل شده بر روی پوست انسان زندگی کرده ولی زمانی که دستگاه ایمنی فرد دچار مشکل شود این قارچ تکثیر پیدا کرده و لکه‌های سفید روی پوست را ایجاد می‌کند.

  • راش دیابتی

آکانتوزیس نیگریکانس نام علمی مورد استفاده برای لکه‌های تیره در اطراف گردن، چین های پوستی، زیر بغل و زیر پستان است که در اطراف مبتلا به مقاومت انسولینی یا دیابت دیده می‌شود. ممکن است این عارضه در افراد مبتلا به سرطان نیز دیده شود که البته امری نادر خواهد بود.

در صورت مشاهده‌ی این لکه‌ها باید برای تشخیص علت بروز آن‌ها و تجویز کرم سفید کننده به متخصص پوست مراجعه کنید. به علاوه زمانی که این عارضه در اثر اضافه وزن ایجاد شده باشد، فرد باید به منظور تسریع روند درمان و تنظیم بهتر رنگ پوست وزن خود را کاهش دهد.

  • ماه گرفتگی یا خال‌های مادرزادی

ماه گرفتگی معمولاً رنگی مایل به قرمز داشته و یا تیره‌تر از رنگ طبیعی پوست است و به روش‌های درمانی مورد استفاده پاسخ نمی‌دهد. البته زمانی که این عارضه به شدت آزاردهنده باشد می‌توانید با مراجعه به متخصص پوست و ارزیابی عارضه، بسته به موقعیت و عمق آن برای درمان اقدام کنید.

درمان خال های قهوه ای ریز بر روی صورت چگونه است؟

مهمترین مسئله در مورد درمان خال های قهوه ای این است که علت و خاستگاه آن ها مشخص شود. عمده ی خال های قهوه ای که در صورت و بدن اکثر افراد مشاهده می شود یا استعداد ذاتی هستند و یا در اثر برخورد با نور آفتاب به وجود آمده اند. درمان این خال ها بسیار ساده است و به صورت جراحی انجام می شود. در مورد خال هایی که استعداد بدخیمی کمی دارند حتی ممکن است از لیرز هم استفاده شود.

نوع دیگری از این حال ها، خال های مادرزادی هستند که برخلاف اسمشان ممکن است از بدو تولد وجود نداشته باشند و حوالی سن بلوغ پر رنگ شوند و موارد دیگری مثل مو به آن ها اضافه شود. پزشک متخصص بسته به اندازه ی این خال ها و محلی که قرار گرفته اند تصمیم می گیرد که از چه روش های درمانی برای برداشتن آن ها استفاده کند.

ممکن است در مورد بسیاری از این خال ها ما به بیمار آرامش بدهیم و هیچ درمان خاصی برای آن ها انجام ندهیم. در خال های بزرگ تر ممکن است نیاز به جراحی داشته باشیم. در خال هایی که پیگمان سازی دارند می توانیم از لیزرهایی که رنگدانه ها را از بین می برند استفاده کنیم. پس نوع خال که در معاینه ی دقیق پزشک متخصص مشخص می شود، تعیین کننده ی دقیق درمان انواع خال ها است.

راه های درمان انواع لک صورت

  • رفع لک صورت با لیزر

در این روش لیزر با هدف قرار دادن ملانین موجود در پوست، پالس‌های سریع نور را برای تخریب لکه‌های تیره صورت ارسال می‌کند که رنگ‌دانه‌های ایجاد شده این پالس‌ها را دریافت کرده، خرد و تخریب می‌شوند. با این شرایط محیطی گرم برای رنگ‌دانه‌ها بوجود می‌آید که باعث تجزیه شدن آنها به ذرات ریزی می‌شود که به‌ صورت طبیعی امکان دفع آن‌ها با مرور زمان و رشد پوست وجود دارد. در نهایت با رشد تدریجی پوست جدید بدون رنگ‌دانه در محل، درمان لک انجام می‌شود. این روش بسیار مؤثر است و بهترین روش برای زمانی است که لکه‌ها بسیار قدیمی می‌باشند. 

  • لایه‌برداری شیمیایی

برای درمان لکه‌های قهوه‌ای و کک‌ومک معمولاً از روش لایه‌برداری شیمیایی استفاده می‌شود. در این روش با قرار دادن یک محلول شیمیایی ‌بر روی پوست، لایه‌های خارجی پوست از بین می‌رود در ادامه نیز با رشد پوست جدید در محل درمان، ظاهر پوست صاف‌تر و با چین‌وچروک کمتر شکل می‌گیرد. معمولاً این روش زمانی استفاده می‌شود که دیگر روش‌های درمان سطحی نتواند لکه‌های ایجادشده را درمان کند. این لایه‌بردارها اسیدهایی هستند که به سه دسته اصلی ملایم، متوسط و عمیق تقسیم می‌شوند. اجزای اصلی لایه‌بردارهای ملایم اسیدهای آلفا هیدروکسی، اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک است. این نوع لایه‌بردارها مؤثرترین روش‌ها برای درمان لک‌های تیره روی پوست هستند.

  • میکرودرم آبریژن

در این روش با پرتاب ذرات بسیار ریز برای از بین بردن و برداشتن لایه‌های سطح بالای پوست استفاده می‌شود. به‌این‌ترتیب پوست جدید به‌جای پوست از بین رفته تشکیل می‌شود که لکه‌های قدیمی کمتر و خفیف‌تر دیده شوند. در این روش معمولاً نیاز به چند جلسه است. امروزه دو نوع مختلف از روش پاک‌سازی به‌صورت میکرودرم وجود دارد. یکی به‌صورت دستی و دیگری توسط دستگاه مکش. هر یک از روش‌ها به حدود یک ساعت زمان نیاز دارد. در طول درمان نیز با حسی مشابه ماساژ دادن مواجه خواهید بود. در این روش سلول‌های مرده از سطح پوست جمع‌آوری می‌شود. این روش بدون در است و فقط کمی گرما بر روی پوست احساس می‌شود. تقریباً بلافاصله پس از درمان، بهبود آن قابل‌مشاهده است. این روش بیشترین اثربخشی و پاک‌سازی را بر روی پوست دارد. کریستال‌های استفاده‌شده از این روش حساسیت‌زا نیستند، به همین دلیل این روش بسیار ایمن و تقریباً با همه پوست‌ها سازگار است. ناراحتی‌های ایجادشده در این روش معمولاً موقت و کوتاه‌مدت است و قرمزی و تورم به وجود آمده ظرف چند ساعت از بین می‌رود.

با چه روش های خانگی می توان لک صورت را از بین برد؟

با روش های سنتی و کم هزینه ای مانند استفاده از روغن کرچک، آبلیمو، آلوورا، دوغ و ماست، آرد نخود، سرکه سیب و آب پیاز می توانید بدون هیچ گونه عوارضی لک های صورت را از بین ببرید.

در هنگام آرایش کردن باید چه مواردی را رعایت کنیم؟

  • آرایش خود را با پاکسازی و مرطوب سازی شروع کنید.
  • در آرایش از زیر سازی (فونداسیون) شفاف استفاده کنید زیرا زیر سازی مات کک و مک ها را به صورت لکه های تیره و کدر نمایان می کند.
  • از محصولاتی استفاده کنید که با رنگ پایه پوست شما یکسان باشند.
  • با استفاده از یک کانسیلر مناسب کک و مک های خود را بپوشانید.

روش درمان لک قهوه ای صورت با آبلیمو چگونه است؟

آبلیمو به دلیل برخورداری از حجم بالای ویتامین c و آنتیاکسیدان‌های مفید برای پوست، همواره در بین درمان‌کننده‌های عرضه‌های پوستی قرار دارد. برای کمک گرفتن از لیمو یا آبلیمو می‌توانید برش‌های لیمو را برای ۱۵ دقیقه روی پوست بگذارید یا آبلیمو را به پوست مالیده پس از ۲۰ دقیقه شستشو دهید. استفاده از ماسک آبلیمو و زردچوبه و آبلیمو و آب‌گوجه نیز برای درمان لک‌های پوستی توصیه می‌شود.

چه زمانی لازم است برای درمان لک صورت به پزشک مراجعه کنیم؟

  1. وجود لکه یا ضایعه‌ی پوستی که به سرعت در حال رشد است
  2. وجود لکه یا ضایعه‌ی پوستی که حاشیه‌های نامنظم دارد
  3. وجود لکه یا ضایعه‌ی پوستی همراه با قرمزی، خارش و حساسیت نسبت به لمس
  4. وجود لکه یا ضایعه‌ی پوستی همراه با ترشح و خونریزی

منبع: مجله پزشکی پوست، مو و زیبایی فاین فیس