فیشور سیلانت چیست؟ | مراحل انجام فیشورسیلانت | مزایای فیشور سیلانت | تعرفه فیشور سیلانت

شیار پوشی دندان ( فیشور سیلانت ) | عوارض فیشور سیلانت | تفاوت فیشور سیلانت با پر کردن دندان

در برخی سطوح دندانی به ویژه سطوح جونده، شیارها و فرو رفتگی‌هایی وجود دارد که می‌توان با فیشور سیلانت آنها را ترمیم کرد.

فاین فیس
فاین فیس

فیشور سیلانت چیست؟

آیا تابه‌حال به شیارهایی که روی دندان‌هایتان قرارگرفته‌اند فکر کرده‌اید؟ وظایفی که برای آن‌ها در نظر گرفته‌شده است چیست؟کمک به درست جویدن و خرد کردن هرچه بهتر مواد غذایی، وظیفه‌ای است که به عهده‌ی این خطوط ریزودرشت روی دندان قرار داده‌شده است.برخی از شیارهای روی دندان دارای عمق بیشتری بوده و امکان نفوذ غذا در آن فراهم است که حتی با حفظ بهداشت دهان و دندان نیز نمی‌توان آن‌ها را به‌طور کامل تمیز کرد.به‌ مرور زمان این غذاها فاسد شده و در دهان تبدیل به اسید می‌شوند. اسید تولیدشده در دهان یکی از اصلی‌ترین دلایل آسیب رسیدن به ساختار دندان و پوسیدگی آن است.با توجه به اینکه کودکان توانایی کمتری در رعایت بهداشت دهان و دندان دارند لذا توجه به این موضوع برای آن‌ها از اهمیت بیشتری برخوردار است.

درمان فیشور سیلانت برای کودکان یک راه امن و بی‌خطر برای محافظت دندان از پوسیدگی است. فیشور سیلانت یک پوشش پلاستیکی محافظ است که به سطوح جونده دندان‌های عقب اعمال می‌شود.سیلانت یک محافظ سخت را در دهان تشکیل می‌دهد و مانع از وارد شدن غذا و باکتری‌ها به شیارهای ریزودرشت دندان می‌شود. فیشورسیلانت ماده ای ترمیمی و هم رنگ دندان است که توسط آن شیارهای عمیق سطح جونده دندان ها با آن پوشیده شده و بدین  ترتیب شیارها کم عمق می شود.

مراحل درمان فیشورسیلانت

مراحل انجام فیشورسیلانت

در ابتدا سطح دندان هایی که بصورت کامل روییده شده است توسط دندانپزشک شست و شو داده میشود بعد از آن با قرار دادن ماده ای روی دندان های کودک سطح دندان ها با آن ترکیب آغشته می شود پس از حدود پانزده تا بیست ثانیه دندان ها دوباره شست و شو داده می شوند .در مرحله بعد روی دندان ها خشک می شود و بعد از آن از مایعی دیگری برای مایع زمینه استفاده می شود.

در این مرحله با استفاده از اشعه مخصوصی  مایع روی دندان سفت می شود و پس از آن است که ماده فیشور سیلانت را با استفاده از سرنگ بر روی سطوح دندانی قرار داده می شود و در آخر مجددا از اشعه استفاده می شود . فرآیند فیشور سیلانت در دوره های شش ماه یا یک ساله چک می گردد و چنانچه به ترمیم مجدد احتیاج داشته باشد این ترمیم انجام می شود .

آیا بعد از درمان فیشور سیلانت ، نیاز به تمیز کردن دندان است؟

مراقبت از دندان بعد از انجام فیشورسیلانت

فیشور سیلانت روشی برای شیار پوشی دندان است که با پر کردن شیارها به‌وسیله موادی همرنگ دندان از آن در برابر پوسیدگی‌ها محافظت می‌کند.بااین‌حال مسواک زدن روزانه و کشیدن نخ دندان از ابتدایی‌ترین روش‌های محافظت از دندان است که برای حفظ دندان‌های سیلانت شده نیز باید به‌طور منظم انجام شود.به‌وسیله درمان فیشور سیلانت سطح دندان صاف و به شکل مهروموم‌شده درآمده لذا تمیز کردن آن راحت‌تر است. اگر می‌خواهید که درمان فیشور سیلانت برای کودکان شما برای مدت‌زمان بیشتری کار کند لازم است که دندان­ها حداقل یک‌بار در طول روز(خصوصاً قبل خواب شبانه) و با استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید مسواک شوند.

بهترین زمان انجام فیشور سیلانت در کودکان

بهترین زمان انجام فیشور سیلانت در کودکان

بهترین زمان برای انجام فیشور سیلانت در کودکان همان شش سالگی است این به دلیل سن رویش دندان های دائمی است و بعد از این زمان برای هر فرد (فیشورسیلانت بزرگسالان) به صورت اختصاصی تصمیم گیری می شود ولی برای کودکان بهتر است از شش سالگی شروع شود.

افراد مناسب برای فیشورسیلانت

فیشورسیلانت برای افراد زیر توصیه می شود.

کودکانی که تازه دندان آسیای آنها درآمده است.

بزرگسالانی که در مورد بهداشت دندان خود ابراز نگرانی می کنند.

بزرگسالانی که به صورت طبیعی شیارهای (فیشور) عمیقی دارند.

بزرگسالانی که زیاد دچار پوسیدگی دندان می شوند.

با وجود اینکه فیشورسیلانت در بین بزرگسالان محبوبیت زیادی دارد، مخصوصا بین افراد بزرگسالی که زیاد دچار پوسیدگی دندان می شوند و افرادی که فیشورهای آسیب پذیر و برجسته ای دارند، در ابتدا برای پیشگیری از پوسیدگی دندان های دائمی تازه درآمده کودکان و درمان پوسیدگی آنها مورد استفاده قرار می گیرد.

عوارض جانبی فیشورسیلانت ( شیار بند ) 

سیلانت ها ممکن است در طول زمان در بیایند ( و اغلب این اتفاق می افتد) یا فرسوده شوند. دلیل اصلی بروز این مشکلات این است که در حین قرار دادن سیلانت دندان پزشک نتوانسته دندان را خشک نگه دارد.

برای این که قرار دادن سیلانت به خوبی انجام شود، دندان باید کاملا بدون بزاق باشد و این کار در دهان کودک با کم توجهی، دندان های کوچک و بزاق زیادی که دارند، بسیار مشکل است.

در صورتی که سیلانت دربیاید، دندان به وضعیت اولیه خود برمی گردد و سیلانت را می توان تعویض کرد.

50 درصد از سیلانت ها بیش از 5 سال دوام دارند.

یکی از خطرات سیلانت ها این است که بخشی از سیلانت ها جدا می شود و بخشی به دندان می چسبد یا سیلانت به خوبی روی دندان را پوشش نمی دهد. در صورتی که این اتفاق بیفتند، دندان مورد نظر دچار پوسیدگی می شود و وقتی پوسیدگی تشخیص داده شد باید قسمت زیادی از دندان پر شود. با گرفتن عکس بهتر می توان این مساله را متوجه شد و این کار باید در زمان های مناسب صورت بگیرد.

دوام و ماندگاری فیشورسیلانت

عموما فیشورسیلانت ها برای مدتی طولانی دوام دارند، اما ممکن است در طول زمان خرد یا فرسوده شوند، بنابراین مهم است که با مراجعات مکرر به دندانپزشک آنها را معاینه کنید. اضافه کردن یا جایگزین کردن فیشور سیلانت سریع و راحت انجام می شود.

تفاوت فیشور سیلانت با پرکردن دندان چیست؟

هنگامی که پوسیدگی دندان به حدی پیشرفت کند که باعث ایجاد حفره در دندان شود، لازم است که قسمت های پوسیده دندان تراشیده و برداشته شود و قسمت های باقیمانده دندان با مواد مناسب ترمیم و پر شود.
در مورد فیشور سیلانت، دندان دست نخورده باقی مانده و هیچ قسمتی از دندان حذف و تراشیده نمی شود، در عوض شیار های عمیق دندان با مواد ویژه بسته و مهر و موم میشود. در نتیجه مواد غذایی و باکتری ها نخواهند توانست به داخل این شیار ها نفوذ کرده و موجب پوسیدگی دندان شوند. در واقع پر کردن دندان یک عمل درمانی و فیشور سیلانت کردن دندان یک کار پیشگیرانه به شمار می آید.

قیمت و هزینه فیشور سیلانت

هزینه شیاربندی دندان با فیشور سیلانت بستگی به مقدار سیلانت استفاده شده برای جلوگیری و کاهش پوشیدگی دندان شما، نوع کلینیک و … دارد.

معیار انتخاب دندان‌ها برای سیلانت

فیشورسیلانت

معیار انتخاب دندان‌ها برای سیلانت بیشتر مربوط به دندان‌هایی است که سطح جونده عمیق دارند. در موارد زیر احتمالاً از روش فیشور سیلانت برای بیمار استفاده نمی‌شود.

وضعیت دهان بیمار به صورتی باشد که خشک کردن دندان برای سیلانت امکان‌پذیر نباشد.

دندان دچار پوسیدگی باز باشد.

پوسیدگی روی دندان ایجاد شده و استفاده از ترمیم، سیلانت کردن آن را غیرممکن نماید.

یک ترمیم بزرگ در سطح رویی دندان قبلاً ایجاد شده باشد.

علاوه بر این هنگام انتخاب روش سیلانت برای دندان‌ها لازم است مستعد بودن دندان‌ها به ابتلا به مشکلات و پوسیدگی‌های خاص مورد توجه قرار گیرد و سن بیمار در این رابطه نقش تعیین کننده ندارد. به این ترتیب سیلانت باید برای دندان‌های دائمی بیمارانی استفاده شود که شواهدی در ارتباط با وجود یا محتمل‌الوقوع بودن پوسیدگی دندان به‌طور منطقی برای آن‌ها مورد انتظار باشد.

برای حفظ سیلانت، سطح دندان بیمار می‌بایست دارای شرایط زیر باشد

سطح رویی دندان به مقدار کافی بزرگ باشد.

دندان دارای شیارها، حفره‌ها یا الگوهای نامنظم برای نگه داشتن بهتر سیلانت بر روی دندان باشد.

دندان تمیز بوده و دارای شرایط مناسب باشد.

دندان خشک بوده و با بزاق دهان در هنگام کار گذاشتن سیلانت تماس نداشته باشد.

تمام این شرایط برای باقی ماندن سیلانت در محل پس از درمان لازم و ضروری است. اگر با گذشت چند ماه سیلانت روی دندان از بین برود، احتمالاً این شرایط به خاطر استفاده از تکنیک نامناسب توسط دندان‌پزشک خواهد بود.