ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان برای افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند استفاده می شود.ایمپلنت ها پیچ هایی از جنس فلز سازگار با بدن هستند که با روش جراحی زیر لثه در داخل استخوان جای داده میشوند. وقتی این پیچ ها در جای خود قرار گرفتند به دندانپزشک این امکان را میدهند تا با استفاده از پروتز های دندانی روکش ایمپلنت را بر روی آنها قرار دهند. ایمپلنت ها توسط متخصصین ایمپلنت و بعد از جراحی دندان در استخوان فک کار گذاشته میشوند.پس از اینکه پایه ایمپلنت به استخوان شما جوش خورد، مانند ریشه برای تاج دندان جدیدی که قرار است جایگزین دندان ازدست رفته شما بشود عمل می کند. در نهایت تاج دندان که مانند دندان طبیعی به نظر برسد، به ایمپلنت متصل می شود و فضای خالی دندان ازدست رفته را پر می کند.
انواع ایمپلنت دندان
اولین چیزی که بیمار نیازمند به ایمپلنت به ذهنش متبادر میشود این است که کدامیک از انواع ایمپلنت بهتر است و گاها مبهوت از انواع ایمپلنت های دندانی موجود در بازار ( انواع ایمپلنت کره ای، آمریکایی ، ایمپلنتیوم ،Dio, ایمپلنت سوئیسی ، ایمپلنت sic و ... ) درمان خود را به تعویق می اندازد. غافل از اینکه غالب ایمپلنت ها خوبند به شرط آنکه توسط دندانپزشکی که کار را میداند انجام پذیرد. مهارت دندانپزشک در درمان ایمپلنت امری بس مهم و ضروری است.
انواع ایمپلنت دندان از نظر علمی
1. ایمپلنت های داخل استخوان: این دسته معروف ترین انواع ایمپلنت هستند که به صورت یک پیچ هستند که داخل استخوان قرار میگیرند.
2. ایمپلنت های ساب پریوستیال: که در مواردی که تحلیل شدید استخوان فک پایین صورت گرفته است، استفاده میشود و به صورت سازه ای است که روی فک پایین و زیر لثه قرار می گیرد. و بعد ساختار پروتزی روی آن سوار میشود.
3. ایمپلنت های زایگوماتیک: در تحلیل استخوان های شدید فک بالا یک ساختار فلزی به استخوان گونه ای پیچ میشود.
مزایای ایمپلنت
بهبود ظاهر
با ایمپلنت کردن، ظاهر بهتری خواهید داشت، گویی هیچ وقت دندانتان را از دست ندادهاید، زیرا دندانهای جدید دقیقا شبیه به دندانهای واقعی هستند. ضمن اینکه این دندانها در لثه ثابت میشوند و بهطور دائمی قابلاستفاده هستند.
بهبود ادای کلمات
دندانهای مصنوعی گاها سُر میخورند و باعث میشوند فرد نتواند بهدرستی صحبت کند، اما با وجود ایمپلنت دندان این مشکل به وجود نمیآید. با ایمپلنت میتوان بدون هیچگونه نگرانی صحبت کرد.
آسایش بیشتر
از آنجا که با ایمپلنت، دندانهای جدید بهطور ثابت و دائمی در دهان قرار میگیرند، آسایش و آرامش بیشتری را برای فرد به وجود میآورند و دیگر مشکلات مربوط به دندان مصنوعی و پُل دندان (بریج) وجود نخواهد داشت.
غذا خوردن آسانتر
غذا خوردن با وجود دندان مصنوعی کمی دشوار است، اما دندانهای ایپملنتشده دقیقا شبیه به دندانهای واقعی هستند و به فرد اجازه میدهند تا با اعتماد به نفس و بدون هیچگونه نگرانی و درد غذا بخورد.
افزایش اعتماد به نفس
ایمپلنت کردن دندانها، اعتماد به نفس ازدسترفتهی ناشی از فقدان دندان را به فرد بازمیگرداند و باعث میشود لبخند زیباتری روی صورت نقش ببندد.
بهبود بهداشت دهان و دندان
ایمپلنت دندان مانند بریج دندان یا پُل دندان نیازی به کشیدن سایر دندانها ندارد. زیرا دندانهای مجاور برای دندانهای ایمپلنتشده نقش نگهدارنده را ایفا نمیکنند؛ درنتیجه دندانهای واقعی سالم باقی میمانند و بهداشت دهان و دندان در بلندمدت حفظ میشود. ضمن اینکه ایمپلنت کردن دندانها باعث میشود تا امکان رسیدگی به بهداشت میان فواصل دندانها میسر شده و بهداشت دهان و دندانها بیشتر حفظ شود.
دوام
ایمپلنت دوام زیادی دارد و سالها بدون هیچ مشکلی برای فرد کار میکند. اگر بهخوبی نگهداری شود، تا آخر عمر دوام خواهد آورد.
راحتی
دندانهای مصنوعی جدا میشوند، از دهان بیرون میآیند و برای ثابت نگه داشتنشان نیاز به چسب و کثیفکاری است. اما با ایمپلنت دندان دیگر هیچیک از این مشکلات وجود نخواهند داشت.
معایب ایمپلنت
از جمله معایب و مشکلات ایمپلنت قیمت آن است. هزینه ایمپلنت دندان نسبت به سایر درمانها برای جایگزین کردن دندان مانند پروتز دندان ( پروتز ثابت یا پرتز متحرک ) بیشتر است.
علاوه بر قیمت ایمپلنت دندان ، زمانبر بودن درمان ایمپلنت نیز از معایب دیگر ایمپلنت های دندانی است. زمانی حداقل بین ۴ تا ۹ ماه برای این درمان لازم است. (مدت زمان ایمپلنت دندان )
از جمله مضرات ایمپلنت این است که یک جراحی بوده و ریسکهای مربوط به جراحی را نیز دارد. از جمله این ریسک ها میتوان به احتمال عفونت وشکست درمان یا از دست رفتن ایمپلنت دندان اشاره کرد که در این مورد نیاز به جایگزینی مجدد آن است.
ایمپلنت نیازمند معاینات دوره ای توسط دندانپزشک است.
ایمپلنت برای چه کسانی مناسب نیست؟
در صورتی که سابقه انجام شیمی درمانی یا رادیوتراپی را دارید یا اینکه در حال حاضر این درمانها را انجام می دهید، باید بدانید که احتمال موفقیت درمان کمتری دارید.
موارد خاص پزشکی مانند ابتلا به پوکی استخوان و بیماریهای مانند آن هنوز اطمینانی حاصل نشده است و تاثیر آن در کارکرد و ماندگاری آن مشخص نیست.
برای انجام این جراحی سلامت لثه فرد مراجعه کننده بسیار مهم است و علاوه بر آن باید استخوانهای فک قدرت و انسجام کافی برای نگهداری آن را داشته باشند.
در بسیاری از موارد اگر متقاضی از دخانیاتی مانند سیگار استفاده کند، دندانپزشک از درمان خودداری می کند، زیرا استفاده از این مواد حتی سیگار باعث کاهش امکان موفقیت درمان می شود.
در صورتی که بخواهید تمام دندانها را به روش کاشت دندان جایگزین کنید، در فک بالا به شش تا هشت و در فک پایین به چهار تا شش ایمپلنت نیاز خواهید داشت.
رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان در بالا بردن عمر ایمپلنت تاثیر بسیاری دارد. ایمپلنتها طرح لبخند را بهبود بسیاری می بخشند.
در صورت استفاده از داروهایی که در آنها از مشتقات بیس فسفونات استفاده شده است، توصیه می شود که از این درمان استفاده نکنید.
مراحل قبل از انجام ایمپلنت دندان
دندانپزشک معالج پیش از انجام هر کاری به مراجعه کننده توضیح می دهد که چگونه برای درمان آماده شود.
تشکیل پرونده دندانپزشکی، قبل از انجام هر درمانی پرسشنامه ای راجع به شرایط پزشکی خاص در اختیار شما قرار خواهد گرفت، لطفا آنرا کامل و دقیق پر کنید و اگر مطلب مهمی وجود دارد که در پرسشنامه نیست حتما آنرا با دندانپزشک خود در میان بگذارید. میزان موفقیت آن با در نظر گرفتن و انجام دقیق همه این مراحل درمان برای بسیاری از افراد بدون خطر خاصی، بالا خواهد بود.
قبل از انجام عمل نیاز به معاینه لثه ها و اطمینان یافتن از سلامتی کامل آنها وجود دارد، همچنین هر گونه عفونت یا پوسیدگی در لثه و دندانهای مجاور محل قرار گیری ایمپلنت نیز باید به طور کامل درمان شود.
بعد از اطمینان از سلامت کامل بافتهای دهانی ناحیه جراحی و اطراف آن نیاز به تهیه یک اسکن رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت (اصطلاحا CBCT یا DVT نامیده میشود) از محل میباشد که توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت قابل تهیه است.این اسکن معمولا به همراه یک ریپورت و CD تهیه میشود.
دندانپزشک به کمک آنها ارتفاع و ضخامت استخوان و نیز سایر موارد مهم مانند محل عبور اعصاب مهم، سینوس ها و … را بررسی میکند و بهترین سایز و محل قرار گیری ایمپلنت دندان را مشخص میکند.
آخرین مسئله ای که قبل از جراحی ایمپلنت دندان باید مورد توجه قرار گیرد اینست که در شرایط پزشکی خاص ( فشار خون بالا، سابقه سکته قلبی یا مغزی ، سابقه پیوند عضو و …) گاهی نیاز به دریافت داروی خاص یا تغییر در دوز داروهای دریافتی فعلی بیمار وجود دارد و در مواردی که شخص به دلیل بیماری زمینه ای (مثل مشکلات قلبی) تحت نظر پزشک دیگری قرار دارد نیاز به مشورت با پزشک مربوطه نیز وجود دارد.
پیش از اقدام به کاشت دندان جلو حتما از متخصص معالج خود سوال کنید که آیا این روش از جایگزینی دندان برای شما مناسب است یا خیر؟ پیش از هر چیز اطمینان حاص کنید که دندانپزشک فرآیند درمان جا گذاری ایمپلنت دندان را به طور کامل طی می کند.
متخصصی که برای این کار انتخاب می کنید، باید از استانداردهایی پیروی کند که هم توسط مراجع علمی و هم مراجع قانونی تایید شده باشد.
مراحل انجام ایمپلنت دندان
برای قرارگیری ایمپلنت در دهان انجام حداقل یک جراحی ضروری است. در این جراحی که به کاشت دندان نیز شهرت دارد، ایمپلنت در استخوان فک گذاشته می شود.
در چند ماه بعد از انجام جراحی پین تیتانیومی با استخوان فک ادغام می شود.
پس از مدتی و با مطمئن بودن از ادغام مناسب ایمپلنت و استخوان دندان، متخصص معالج می تواند از ایمپلنتها به عنوان بیس استفاده کند و پروتز دندان را بر روی آنها نصب کند.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت دندان
بعد از انجام ایمپلنت شما ممکن است به استراحت نیاز داشته باشید تا اثر بیحسی کاملا خاتمه یابد، بعد از یک بیحسی موضعی چند ساعت طول میکشد تا دهان و دندان تان به حالت اول خود برگردد. شما ممکن است به مسکن نیاز داشته باشید تا اثر ناراحتی حاصل از بی حسی را برطرف کند.
معمولا بعد از عمل میتوانید به خانه برگردید اما اگر بیهوشی عمومی داشتید به یک همراه نیاز دارید تا شمارا برای رسیدن به خانه همراهی کند و تا ۲۴ ساعت اول بهتر است دوست یا یکی از اشنایان مراقب شما باشد.
خیلی مهم است که در چند روز بعد از ایمپلنت که به استراحت می گذرانید، از غذاهای نرم استفاده کنید. مراقب باشید تا زمانی که بیحسی کاملا از ناحیه دهانتان برطرف نشده، از غذاها و نوشیدنی های داغ استفاده نکنید. در غیر این صورت ممکن است بدون اینکه متوجه شوید خودتان را بسوزانید.
خیلی مهم است که دهان خود را مثل همیشه با مسواک و نخ دندان تمیز نگه دارید. ممکن است برای اینکه تمیز کردن راحت تر بین دندانها به مسواک ویژه ای نیاز داشته باشید.
هزینه کاشت ایمپلنت دندان چقدر است؟
قیمت برای همه بیماران یکسان نیست. درمان با توجه به ساده یا پیچیده بودن آن روند مختلف و هزینه متفاوتی را دربر خواهد داشت. شرایط بیماران از جمله: نیاز به کشیدن دندان ها، شرایط استخوان ها و سینوس های فک بالا و نوع برند مورد استفاده در قیمت آن بسیار موثر خواهد بود.
افراد با برخی از بیماری های خاص مانند افراد دیابتی باید حتما از برند های خاصی استفاده کنند. در نتیجه برای این بیماران، افراد سیگاری و آن هایی که نیاز به کاشت فوری دندان دارند از برند های خاصی استفاده خواهد شد که هزینه های متفاوتی دارند.
توجه کنید برخی از بیماران که مدت زیادی در فکین خود دندانی نداشته اند، این افراد جهت کاشت ایمپلنت نیازمند پیوند استخوان هستند چون استخوان به مرور زمان تحلیل رفته و امکان کاشت بدون انجام پیوند را بسیار کم کرده است. ممکن است نیاز به جراحی سینوس لیفت که با توجه به شرایط بیمار ممکن است لیفت باز یا بسته باشد، نیز وجود داشته باشد و این امر نیز بر روی قیمت تاثیر دارد.