ریزش موی سکه ای چیست؟
ریزش مو سکه ای (آلوپسی آره آتا یا طاسی سکه ای) یکی از انواع ریزش مو است. علت ریزش مو سکه ای، حملهی اشتباهی سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای موست. فولیکولها دقیقا نقطهای هستند که رویش مو از آنجا شروع میشود. این حمله به فولیکولها معمولا موقتی است. دانشمندان هنوز نمیدانند که چرا سیستم ایمنی چنین رفتاری دارد. ریزش مو سکه ای (آلوپسی آره آتا) بیشتر در افراد زیر ۲۰ سال دیده میشود اما افراد مسنتر یا کودکان نیز ممکن است دچار طاسی سکه ای بشوند. ریزش موی سکه ای در مردان و زنان به یک میزان است.
ریزش مو سکه ای بهشکل ریزش دستههای مو رخ میدهد. این ریزش باعث خالیشدن سر یا سایر نقاط بدن از مو میشود. این خالیشدن به شکل بخشهای دایرهایشکل و هموار رخ میدهد؛ یعنی پوست سر صاف است و هیچگونه زخمی ندارد. همانطور که گفتیم، این نوع ریزش مو در جوانان زیر ۲۰ سال بیشتر به چشم میخورد.
در بعضی موارد آلوپسی آره آتا موها نازک و نازکتر میشوند و خبری از ریزش کلی و محسوس (کچلی ناحیهای) نیست یا موها رشد میکنند اما رشدشان متوقف میشود و چند تار مو در حاشیه یا درون دایرهی بدون مو باقی میماند که به آن ریزش موی علامت تعجبی گفته میشود زیرا این موها قاعده باریک و ساقه طبیعی دارند و شبیه علامت تعجب (!) هستند.
در موارد بسیار نادری نیز تمام موی سر و بدن دچار ریزش میشود. ریزش مو اغلب بهصورت مقطعی صورت میگیرد و در مقطعی مو ریزش پیدا میکند و سپس دوباره رشد در آن دیده میشود. موها پس از ریزش در طول چندین ماه مجددا میرویند اما در نواحی دیگر ریزش پیدا میکنند.
علل ریزش موی سکهای
ریزش موی سکهای هنگامی اتفاق میافتد که گلبولهای سفید که نقش اصلی را در سیستم ایمنی بدن بر عهده دارند، به سلولهای تشکیلدهنده فولیکول مو حمله میکنند و باعث از بین رفتن و یا کاهش قابل ملاحظه سرعت تولید آنها میشوند. هنوز علت اینکه چرا سیستم ایمنی بدن به این شکل فولیکولهای مو را مورد حمله قرار میدهد، به درستی شناخته نشده است.
علیرغم آنکه دانشمندان هنوز در مورد علت بروز این تغییرات اطمینان کافی ندارند، اما به نظر میرسد که عوامل ژنتیکی هم در بروز آلوپسی سکهای نقش دارند، زیرا احتمال بروز این عارضه در افرادی که قبلاً یکی از اعضای خانواده یا فامیل نزدیک آنها به آن مبتلا شده است، بیشتر است. در واقع از هر پنج نفری که به عارضه ریزش موی سکهای مبتلا میشوند، یک نفر قبلاً در بین اعضای خانواده خود سابقه ابتلا به این بیماری را داشته است.
نتایج تحقیقات دیگری که در این زمینه انجام شده است حاکی است که بسیار از افرادی که سابقه فامیلی ابتلا به آلوپسی را دارند، سابقه ابتلا به سایر بیماریهای خود ایمنی از قبیل آتوپیک (یک بیماری که باعث افزایش "درد و حساسیتهای شدید" یا واکنشهای "هیپر آلرژی" در بیمار میشود)، تیروئید و ویتیلیگو (لک و پیس) را نیز در بین اعضای فامیل و خانواده خود دارند.
نکته مهم دیگر در مورد بیماری ریزش موی سکهای آن است که علیرغم آنچه که خیلی از افراد تصور میکنند، شواهد علمی چندانی در تأیید ارتباط این بیماری با استرسهای روحی و روانی به دست نیامده است. این احتمال وجود دارد که استرس بسیار شدید بتواند نقش تحریک کننده این عارضه را داشته باشد، اما تحقیقات جدیدتر نشان داده است که عوامل ژنتیکی در بروز آن نقش مهمتری دارند.
اگر ریزش مو غیر از ناحیه سر باشد، چه باید کرد؟
اگر فرد در ناحیهای غیر از سر مانند ریش، ابرو یا بدن دچار ریزش مو شود، آن را آلوپسیآرهآتای خارججمجمهای مینامند و اگر تمام موهای بدن بریزد، نوع سرتاسری یا یونیورسالیس نامیده میشود. در این نوع، علاوه بر موی سر موهای ریش، ابرو، بدن و حتی موهای داخل بینی هم میریزد.
آیا کودکان هم دچار ریزش سکهای مو میشوند؟
بله، ممکن است بچهها هم گرفتار آن شوند، اما بیشترین سن شیوع آن بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی است. کچلی سکهای به جنسیت ربطی ندارد و میزان شیوع و سن شیوع آن در خانمها و آقایان برابر است.
تشخیص آلوپسی
آلوپسی با توجه به ظاهر ریزش مو تشخیص داده میشود. متخصص الگوی اصلی ریزش مو را تعیین میکند، برای مثال منطقههای هموار طاسی با موهای کوتاه و شکسته در اطراف نشانه آلوپسی است.نمونهبرداری (ارسال نمونه بافتی گرفته شده به آزمایشگاه) معمولاً لازم نیست. انجام آزمایش خون جهت تشخیص بیماری تیروئید یا کم خونی خطرناک توصیه میشود.
درمان آلوپسی
درمان تمام موارد ریزش موی سکهای ضروری نیست، موی بسیاری از بیماران مبتلا به طاسی منطقهای محدود خود به خود مجدداً میروید.
روشهای متفاوتی برای درمان آلوپسی وجود دارد، البته آلوپسی قابل معالجه نیست. همان طور که قبلاً اشاره شد اکثر بیماران در آینده نیز دورههای ریزش مو را تجربه میکنند.
کورتیکواستروئید:
کورتیکواستروئیدها، با نام آشنای استروئید، داروهای ضدالتهابی هستند که برای درمان آلوپسی آره آتا به کار برده میشوند. این دارو به صورت آمپول، به صورت موضعی (کرم یا لوسیون) یا به شکل خوراکی استفاده میشود.
کورتیکواستروئید تزریقی:
تزریق کورتیکواستروئید غالباً برای بزرگسالانی توصیه میشود که منطقههای طاسی مجزا روی پوستشان وجود دارد. این دارو مستقیماً در ناحیه آسیب دیده تزریق میشود تا رویش مجدد مو را تحریک کند. رویش مجدد مو شش تا هشت هفته زمان میبرد، تزریق هر چهار تا شش هفته یک بار تا زمان کامل شدن رویش مو تکرار میشود. ناحیه طاسی در صورت لزوم قبل از درمان با کرم بیحس میشود تا درد ناشی از تزریق کاهش یابد.
کورتیکواستروئید موضعی:
کورتیکواستروئید موضعی گاهی به عنوان جایگزین تزریق برای کودکان یا بزرگسالانی تجویز میشود که نمیتوانند تزریق را تحمل کنند. کرم تجویز شده معمولاً به صورت روزانه روی ناحیه طاسی زده میشود.این درمان نیز مانند روش تزریق برای بیمارانی با لکههای طاسی مجزا مناسب است. اما داروی موضعی برای افرادی با ریزش موی گسترده چندان نتیجهبخش نیست.
ماینوکسیدیل موضعی:
ماینوکسیدیل موضعی، برای مثال روگین، که بدون نسخه قابل تهیه است، رشد مو را با طولانی کردن مرحله رشد فولیکولهای مو افزایش میدهد و فولیکولهای بیشتری را به تولید مو تحریک میکند.سودمندی ماینوکسیدیل در درمان ریزش مو با الگوی مردانه (آندروژنتیک) به اثبات رسیده است. استفاده از این دارو به بیماران مبتلا به آلوپسی نیز توصیه میشود. محلول ماینوکسیدیل معمولاً دو بار در روز روی منطقه کچلی زده میشود و به تنهایی یا در کنار دیگر درمانها به کار برده میشود. رشد موی جدید در صورت موفقیتآمیز بودن درمان پس از 12 هفته اتفاق میافتد. ماینوکسیدیل به بیماران مبتلا به ریزش موی سکهای شدید یا ریزش تمام موی سر کمکی نمیکند.
نکته :استفاده از ماینوکسیدیل باعث رویش موهای زائد در بدن میشود .در نتیجه خانومها با دقت بیشتری از این محلول استفاده کنند.
مزوتراپی
در مزوتراپی مقدار اندکی از مواد موجود در لایه درم پوست مستقیماً در پوست سر تزریق میشود، تا رویش مو در ناحیه طاسی و اطراف آن افزایش یابد. مزوتراپی امروزه در درمان سلولیت، کشیدن و سفت کردن پوست شل و افتاده، جوانسازی پوست، از بین بردن جای زخم و ریزش موی ناشی از عوامل مختلف از جمله طاسی سکهای کاربرد دارد.
پی آر پی (PRP)
برای درمان با پلاسمای سرشار از پلاکت یا پی آر پی مقدار اندکی خون از بیمار گرفته میشود و پلاسمای تغلیظ شده سرشار از پلاکت در ناحیه مورد نظر تزریق میشود. اکثر ما با خاصیت انعقادکنندگی پلاکت آشنایی داریم، اما عملکرد پلاکتها بسیار فراتر از تشکیل لخته است. پلاکت پس از فعال شدن سیتوکین ترشح و عاملهای رشد ترشح میکند و مانند بخشی ضروری از فرایند التیام بخشی زخم عمل میکند.
آیا کاشت مو چاره مشکل است؟
اگر دچار کچلی سکهای شدهاید و تنها قسمت محدودی از موهایتان را از دست دادهاید، برای کاشت مو عجله نکنید. کاشت مو را نمیتوان به عنوان درمانی برای این نوع طاسی مطرح کرد و افرادی که سراغ این روش میروند، بعد از صرف هزینه مالی فراوان و تحمل سختی کاشت، متوجه میشوند که هنوز در همان شرایط قبل قرار دارند و مشکلشان به هیچ وجه برطرف نشده است.
دلیل چنین اتفاقی هم ساده است؛ کچلی سکهای تنها یک مشکل مربوط به پوست و مو نیست، عامل این اتفاق در بدن شما نهفته است و از آنجا که برای برطرف کردن این عامل تلاشی نشده پس از کاشت مو دوباره بهخاطر همان واکنش قبلی که بدن نشان داده، موهای کاشته شده از دست میروند.
نکات مهم برای کمک به درمان و پیشگیری از برگشت بیماری:
برای پیشگیری، کمک به درمان و همچنین رویش مجدد موها بسیار مهم است که بیمار به میزان کافی ویتامین ها و مواد مغذی که دارای خاصیت آنتی اکسیدان می باشند مصرف نماید.
ویتامین های E, C، اسیدهای چرب امگا 3، سلنیوم کمک به کاهش التهاب و اثرات مخرب رادیکال های آزاد در بدن می کنند. اغلب کسانی که به آلوپسی آره آتا مبتلا می شوند از کمبود این مواد مغذی رنج می برند.
ویتامین های گروه ب(ب کمپلکس) بویژه ویتامین B12 و B1, B6, کمک به کاهش و کنترل استرس می کنند و ویتامین B5(اسید پانتوتنیک) و بیوتین کمک به رویش مجدد موها می نمایند.
برخی از تحقیقات نشان می دهند افراد مبتلا به بیماری های التهابی بیش از سایرین دچار کمبود ویتامین D می باشند، این ویتامین برای تنظیم هورمون ها، جذب کلسیم و همچنین فعالیت صحیح سیستم ایمنی مورد نیاز است.
از پزشک درمانگر خود بخواهید شما را در انتخاب و نحوه استفاده از مکمل های غذایی حاوی مواد مغذی ذکر شده راهنمایی کند.
زندگی با آلوپسی آره آتا؛ آیا ریزش موی سکه ای واگیردار است؟
ریزش موی سکه ای (طاسی سکه ای) مانند سایر بیماریها زندگی فرد را تحتتأثیر قرار نمیدهد زیرا فاقد درد است، احساس بیماری ایجاد نمیکند و سلامت فرد را تحتالشعاع خود ندارد. ریزش مو سکه ای واگیردار نیست و اختلالی در عملکرد کاری، تحصیلی یا تفریحات فرد ندارد. اما اگر از نظر روحی با این قضیه مشکل دارید و سختتان است بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید یا با کسانی که همین مشکل را تجربه میکنند، گفتوگو داشته باشید.
رویکردهای زیبایی در مورد آلوپسی
بانوان دچار ریزش موی سکهای گسترده معمولاً ترجیح میدهند از کلاه گیس یا موی ترمیمی مصنوعی استفاده کنند. داشتن کلاه گیسی زیبا و طبیعی برای بسیاری از بانوان و کودکان مهم است، البته تهیه کلاه گیس مرغوب هزینه بالایی را نیز دربردارد. موی کلاه گیس را میتوان مانند موی طبیعی به صورت دلخواه کوتاه کرد و حالت داد و با نوار چسب دو طرفه یا روکش خلأ به پوست سر متصل کرد.
در مقابل آقایان ترجیح میدهند موی سر را کاملاً بتراشند و کمتر به استفاده از کلاه گیس و موی مصنوعی علاقه نشان میدهند. تاتوی موقت نیز برای زیباتر کردن ابروهای کم پشت پیشنهاد میشود. کاشت مژه نیز انتخابی برای بیمارانی است که از ریزش مژه خود ناراحت هستند.
سلامتی بزرگترین نعمت خداست.از خداوند منان روح و جسمی سالم برای شما دوست گرامی طلب می نمایم و آرزو دارم بهترین ها در زندگی قسمت و روزی شما شود.
مدیریت سایت فاین فیس